Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

6 december 2022

“Start met iets dat jij belangrijk of interessant vindt en kijk wat je daarin kunt verduurzamen.”

In het Westpark in Groningen maken Helena en René met PlukN hun droom werkelijkheid (foto door: Wouter van der Weerd).

Wat is PlukN?

Dit is de stichting, waarmee we momenteel werken aan de aanleg van een openbaar voedselbos. We willen een bos creëren waar je eigenlijk je hele dieet kunt verzamelen, dus vruchten, noten en groenten. Door divers aan te planten staan hier straks ongeveer 400 plantensoorten door elkaar. We leggen meerjarige systemen aan, aan de hand van permacultuur.

Wat is permacultuur?

Permacultuur staat voor permanente agricultuur. De meeste akkers worden beplant met eenjarige planten, dat moet dus elk jaar opnieuw. Met permacultuur leg je meerjarige systemen aan. In een voedselbos heb je een systeem waarin je werkt met verschillende lagen planten, zoals bomen en struiken. Wij delen het bos in zoals de natuur werkt. Zo bouwen we een ecologisch systeem, waarbij we gebruik maken van de kracht van de natuur.

Welke tips voor een duurzamer winkelen wil jij meegeven?

Begin klein, hoe klein dit ook is. Je wordt moedeloos als je alles in één keer duurzaam wilt doen. Dat is niet realistisch, niet haalbaar. Met eten kun je bijvoorbeeld wat vaker biologische of lokale producten kopen. Zo kun je gelijk een stap zetten, en krijg je energie voor de volgende.


Lees hier meer over Plukn.

Helena & René - foto door: Anouk Mos