Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 16 januari 2023

Klimaatsubsidie: krijg poen voor je groen!

Vanaf 16 januari is het voor bijna iedereen mogelijk om subsidie te krijgen voor het aanbrengen van meer groen in je tuin. Op deze manier wil onze gemeente, samen met bewoners en bedrijven, Groningen beter beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Vul het formulier in en krijg poen voor je groen!

Het jaar is nog maar net begonnen, maar toch kijken velen van ons al weer uit naar de lente: lekker weer naar buiten, meer zon, meer groei en bloei. Mochten je groene vingers bij dit idee al gaan jeuken, dan is er een mooie subsidieregeling vanuit de gemeente. Hiermee kun je geld terug krijgen na je aanschaf van planten, bomen of het afkoppelen van je regenpijp.

Meer plezier voor mens en dier

Van minder steen en meer planten of bomen in de stad en dorpen profiteren we allemaal: het levert ons bijvoorbeeld schaduw en koelte op in de steeds hetere zomers. Maar ook vogels en andere dieren hebben een fijner leven dankzij meer groen om van te eten of in te nestelen. En in een tuin met planten kan regenwater langzamer en beter in de grond wegzakken dan wanneer er alleen maar tegels liggen. Om al deze voordelen nog eens extra onder de aandacht te brengen, kunnen bewoners vanaf nu geld krijgen als ze hun tuin willen aanpakken.

Ook als je huurt

Deze subsidie is óók aan te vragen als je een huurwoning hebt via bijvoorbeeld een woningbouwcorporatie. Wél moet je altijd eerst even toestemming vragen aan de verhuurder.

Wat moet je doen?

Ga op de website gemeentegroningen.nl naar ‘subsidie klimaat aanvragen’ en vul het formulier in met wat je wilt aanpakken. Voorbeelden zijn:

  • Je dak vergroenen
  • Stenen uit je tuin halen en je tuin vergroenen
  • Je regenpijp afkoppelen (zodat schoon regenwater niet het riool instroomt)
  • Het aanbrengen van ‘groene muren’ (met bijvoorbeeld klimplanten)
  • Het planten van bomen
  • Extra berging van regenwater (bijvoorbeeld in een regenput)

Een aanvraag is geldig is tot een jaar vooruit of een jaar terug. Indienen kan tot 30 juni via deze link. In het aanvraagformulier staan de voorwaarden voor subsidie.

Groen dak met zonnepanelen. Stenen eruit, groen erin.
11 april 2024 Gratis Tegeltaxi rijdt weer vanaf 16 april 11 april 2024 Afkoelen tijdens hittegolven in Vinkhuizen en Hoogkerk 3 april 2024 25 euro korting op een regenton 28 maart 2024 Inkoopactie hybride warmtepompen 27 maart 2024 De Gouden Wortel Nominatie 27 maart 2024 Bezuinig ook met hulp van de energiecoach 22 maart 2024 Groener Groningen door NK Tegelwippen 11 maart 2024 Moesstraat samen in actie voor een groenere buurt 6 maart 2024 Goed nieuws! Extra subsidie voor Groningers die willen isoleren 6 maart 2024 Groningers kunnen nu zelf een fleurige geveltuin aanleggen 27 februari 2024 Geef de vogels in je tuin onderdak 19 februari 2024 Help mee aan het afstudeeronderzoek van Surya