Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 16 januari 2023

Klimaatsubsidie: krijg poen voor je groen!

Vanaf 16 januari is het voor bijna iedereen mogelijk om subsidie te krijgen voor het aanbrengen van meer groen in je tuin. Op deze manier wil onze gemeente, samen met bewoners en bedrijven, Groningen beter beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Vul het formulier in en krijg poen voor je groen!

Het jaar is nog maar net begonnen, maar toch kijken velen van ons al weer uit naar de lente: lekker weer naar buiten, meer zon, meer groei en bloei. Mochten je groene vingers bij dit idee al gaan jeuken, dan is er een mooie subsidieregeling vanuit de gemeente. Hiermee kun je geld terug krijgen na je aanschaf van planten, bomen of het afkoppelen van je regenpijp.

Meer plezier voor mens en dier

Van minder steen en meer planten of bomen in de stad en dorpen profiteren we allemaal: het levert ons bijvoorbeeld schaduw en koelte op in de steeds hetere zomers. Maar ook vogels en andere dieren hebben een fijner leven dankzij meer groen om van te eten of in te nestelen. En in een tuin met planten kan regenwater langzamer en beter in de grond wegzakken dan wanneer er alleen maar tegels liggen. Om al deze voordelen nog eens extra onder de aandacht te brengen, kunnen bewoners vanaf nu geld krijgen als ze hun tuin willen aanpakken.

Ook als je huurt

Deze subsidie is óók aan te vragen als je een huurwoning hebt via bijvoorbeeld een woningbouwcorporatie. Wél moet je altijd eerst even toestemming vragen aan de verhuurder.

Wat moet je doen?

Ga op de website gemeentegroningen.nl naar ‘subsidie klimaat aanvragen’ en vul het formulier in met wat je wilt aanpakken. Voorbeelden zijn:

  • Je dak vergroenen
  • Stenen uit je tuin halen en je tuin vergroenen
  • Je regenpijp afkoppelen (zodat schoon regenwater niet het riool instroomt)
  • Het aanbrengen van ‘groene muren’ (met bijvoorbeeld klimplanten)
  • Het planten van bomen
  • Extra berging van regenwater (bijvoorbeeld in een regenput)

Een aanvraag is geldig is tot een jaar vooruit of een jaar terug. Indienen kan tot 30 juni via deze link. In het aanvraagformulier staan de voorwaarden voor subsidie.

Groen dak met zonnepanelen. Stenen eruit, groen erin.
10 juli 2024 Duurzaam Groningen komt naar je toe! 10 juli 2024 Meld je aan voor Timmerdorp! 8 juli 2024 Buurtbewoners Semarangstraat vergroenen boomspiegels 26 juni 2024 3 juli hittebingo in Dorpshuis Hoogkerk 24 juni 2024 Wandel of fiets langs inspirerende, groene plekken 19 juni 2024 Binnenplaats De Frontier van saai grasveld naar bloeiende binnentuin 19 juni 2024 Duurzame dinsdag #10 18 juni 2024 Groen op wand voor voormalig casino 17 juni 2024 Wees er snel bij: tot 30 juni poen voor je groen! 3 juni 2024 Hoe hack je de eetgewoontes van Groningse studenten? 30 mei 2024 Voedselcoaches starten met eerste training 29 mei 2024 Geen biodiversiteit, geen voedsel