Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

27 september 2022

Haal je voedsel van dichtbij: fiets een receptenroute

Karlien Meijer van de NMF Groningen met haar kinderen bij boerderijwinkel Harener

Dit najaar zijn de receptenroutes gelanceerd. Fietsroutes waarbij je je voedsel van dichtbij haalt en naar huis gaat met de ingrediënten voor een lokaal gerecht. Lekker, eenvoudig te bereiden. Goed voor jou, de makers en beter voor het milieu.
Karlien Meijer, projectleider circulariteit en voedsel bij de Natuur en Milieufederatie Groningen, ontwikkelde de routes vanuit haar passie voor lokaal voedsel, in samenwerking met Jong Leren Eten, Food Trails en de gemeente Groningen.

‘Zelf ga ik ook graag met de fiets op pad om mijn kinderen mee te nemen naar de boerderij, de zelfoogsttuin of een stalletje langs de weg’, aldus Karlien Meijer. ‘Om ze te laten zien waar ons eten vandaan komt, hoe het groeit of waar de kaas wordt bereid. En natuurlijk omdat de afstand van lokale voedselproducent naar ons bord zo het kortste is. Zo kwam ik op het idee voor de receptenroutes. Met de receptenroutekaarten in de hand kan iedereen nu op pad. En dan natuurlijk thuis lekker aan de slag.’

Niet te versmaden
De eerste twee routes zijn alvast niet te versmaden: wentelteefjes en pannenkoeken met schapenkaas en stoofpeertjes. Wie van tevoren even belt kan bij de oude zuivelfabriek in Garmerwolde ook een rondleiding reserveren. Maar alleen al de ouderwetse zuivelcarrousel bij de melktap van de familie Bijman in Ten Boer bedienen is voor kinderen al een feestje. Lekker trappen en happen?

De ReceptenRoutekaarten kun je hier gratis digitaal aanvragen. Je kunt ze ook afhalen bij de VVV in het Groninger Forum. Deel je ervaringen via #ReceptenRoutes op Instagram en tag @nmfgroningen. 

De ReceptenRoutes zijn ontwikkeld door de Natuur en Milieufederatie Groningen samen met Jong Leren Eten Groningen en het Europese project Food Trails, waarmee de Gemeente Groningen gezonde en duurzame voedselinitiatieven ondersteunt.