Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Hoe kom ik van mijn grofvuil af?

Je hebt je huis geïsoleerd of je tuin opgeknapt en nu blijf je met een berg afval zitten. Geen probleem natuurlijk. Er zijn verschillende manieren om ervan af te komen.

Huishoudelijk afval dat niet in een vuilniszak of grijze container past, noemen we grofvuil. Als inwoner van de gemeente Groningen kun je grofvuil vier keer per jaar gratis inleveren bij een van de twee afvalbrengstations. Nou ja, gratis, de kosten zijn verwerkt in de afvalstoffenheffing die we jaarlijks betalen.

Hou rekening met hergebruik
De afvalbrengstations zijn zo ingericht, dat we het gebrachte afval zoveel mogelijk kunnen verwerken tot nieuwe grondstoffen. Daarom vind je er verschillende containers voor bijvoorbeeld oud metaal, vensterglas, verbouwingsafval of tuinafval. Het is slim om daar vooraf rekening mee te houden als je grofvuil komt brengen. Gewoon door de te bundelen wat bij elkaar hoort.

Spelregels voor brengen
Je mag per keer zoveel grofvuil brengen als in je auto, aanhangwagen, bestelbus of bakfiets past. Wel geldt voor verbouwingsafval een maximum van 0,5 m3. Wat per vrachtwagen (7500+ kg) of landbouwvoertuig wordt aangevoerd, geldt niet als huishoudelijk afval en is dus niet welkom op het afvalbrengstation.

Gratis bakfiets!
Heb je niet de beschikking over een auto? Leen dan een gratis bakfiets bij de Stadswerkplaats. Ook kun je grofvuil laten ophalen door de gemeente. Daar zijn dan wel kosten aan verbonden.

Tijdelijk afvalstation in woonwijk
Soms kan een Milieustraat de oplossing zijn voor je afvalprobleem. De gemeente organiseert dan samen met een bewonersorganisatie een tijdelijk afvalbrengstation in een woonwijk. Ook dit jaar staan er maandelijks van die milieustraten op de agenda, misschien ook wel in jouw wijk. Kijk hier hoe je zelf een milieustraat kunt aanvragen.

Meer weten? Je vindt alle informatie over grofvuil, afvalbrengstations en leenbakfietsen op de website van de gemeente Groningen.

Meer informatie op gemeente.groningen.nl