Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Het effect van groene en witte daken

Wist je dat groene en witte daken je bedrijfspand kunnen isoleren?

Groene daken: natuurlijke isolatie en een boost voor de biodiversiteit

Groene daken isoleren namelijk je bedrijfspand op een duurzame manier. Deze groene oases zorgen ervoor dat regenwater niet langer het riool belast, en dragen positief bij aan de biodiversiteit in de wijk. Bovendien is de combinatie met zonnepanelen vaak mogelijk, waardoor je niet alleen energie bespaart, maar tegelijkertijd ook opwekt.

Een groen dak bestaat uit een slimme opbouw van verschillende lagen, met een drainagelaag, substraat en vegetatie. De drainagelaag voert overtollig regenwater snel af, terwijl het substraat zorgt voor waterberging en beworteling. De vegetatie houdt alles op zijn plek en vertraagt de afvoer van regenwater. Hoe dikker het substraat, hoe meer water het kan bergen, en hoe groter het vertragingseffect op de afvoerpiek. De planten dragen ook bij aan de verdamping van regenwater, afhankelijk van het soort beplanting.

Subsidie

Overweeg je een groen dak? Wist je dat er per gemeente subsidies beschikbaar zijn? In de Gemeente Groningen kun je bijvoorbeeld profiteren van de klimaatsubsidie en tot €25 per vierkante meter ontvangen voor het vergroenen van je dak. Ontdek hier meer over deze subsidie: https://gemeente.groningen.nl/...

Witte daken: houd het lekker koel binnen

Ook in de warme maanden is het fijn om een goed geïsoleerd bedrijfspand te hebben. In de warmere maanden wil je juist de warmte buitenhouden. Tegen deze hitte(stress) biedt een wit dak de ideale oplossing. Door het reflecteren van het zonlicht op een wit oppervlak blijft het dak en daarmee je bedrijfspand aanzienlijk koeler. Dit scheelt soms wel een paar graden! Voor witte daken kun je kiezen uit verschillende opties zoals nieuwe witte EPDM dakbedekking, een witte dak coating of witte daktegels.