Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Groene daken

Groene (bedrijfs)daken zorgen ervoor dat regenwater niet meer in het riool terechtkomt, ze isoleren beter en ze dragen positief bij aan de biodiversiteit. Ook is een combinatie met zonnepanelen vaak mogelijk.

Wat zijn groene daken?

Een groen dak bestaat (van onder naar boven) uit een drainagelaag, een substraat en een vegetatie.

De drainagelaag zorgt bij excessieve regenval voor een snelle afvoer van overtollig regenwater. Het substraat zorgt voor de waterberging en dient voor de beworteling van de vegetatie. De vegetatie houdt het substraat op zijn plek.

Het substraat vertraagt de afvoer van het regenwater. De afvoerpiek wordt daardoor afgevlakt, waardoor het riool minder zwaar wordt belast. Hoe dikker het substraat, hoe meer water er geborgen kan worden en hoe groter het vertragingseffect is.

De planten zorgen ervoor dat een deel van het regenwater verdampt. Hoeveel water er verdampt, hangt af van de soort beplanting.

Subsidie

De gemeente Groningen heeft voor ondernemers een subsidie beschikbaar gesteld voor de aanleg van groene daken. Op de website van bedrijventerrein Euvelgunne lees je meer over de concrete mogelijkheden

De adviseurs van Groningen Werkt Slim adviseren je graag over de mogelijkheden van een groen dak op het bedrijfspand. Neem hier contact op.