Slim statiegeldblikjes scheiden
Op 1 april ging de maatregel in: 15 cent statiegeld op een blikje. Wel even wennen. Maar al na enkele weken druppelden de positieve berichten binnen: véél minder blik in het afval!
Ook in Groningen heeft de maatregel effect. Minder blik in de bosjes en veel afvalrapers hebben er een bijverdienste bij. Dat sommigen iets te enthousiast zijn begonnen met statiegeld inzamelen doet daar weinig aan af. De gemeente heeft op enkele plekken in en rond de binnenstad al statiegeldbeugels en -kliko’s geplaatst. Daar kun je een blikje of flesje achterlaten en kan een ander het er weer uit halen zonder schade of rommel te veroorzaken.
Tips om slim statiegeldblik te scheiden
-
1
Niet platslaan
Was je gewend om je lege blikje plat te slaan of te drukken? Niet meer doen! Het statiegeldapparaat in de winkel moet jouw blik wel goed kunnen verwerken. Een klein deukje is meestal geen probleem.
-
2
Wacht niet te lang
Bewaar lege blikjes niet te lang thuis. Er kan ongedierte op de zoetigheid afkomen.
-
3
Voorkom lekkage
Losse statiegeldblikjes in je boodschappentas kunnen lekken. Dat begint al snel te plakken en te ruiken. Schudt ze dus goed leeg, zet ze rechtop in je tas of gebruik een oude plastic zak of boodschappentas.
-
4
Doneer je blikje
Geen zin om voor één los blikje naar de winkel te gaan? Gooi hem dan niet in een prullenbak op straat, maar laat hem achter op een doneerring, statiegeldbeugel of andere plek waar anderen goed bij kunnen en waar niemand er last van heeft.