Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Waar begin ik met energiezuinig wonen?

Energiezuinig wonen gaat stap voor stap. Wij laten je in 4 stappen zien hoe je dit doet. Zo woon jij binnenkort voordelig en energiezuing.

Stappenplan verduurzamen woning

 • Stap 1

  Gebruik minder energie

  Dicht kieren en naden, zet de kachel een graadje lager en douche korter. Zo bespaar jij jaarlijks al snel € 300,-
  Ga naar zosimpelalswat.nl voor meer praktische tips.

 • Stap 2

  Isoleren en ventileren

  Isoleren is als een deken voor je woning en een belangrijke stap in de verduurzaming van je huis. Je hebt daarmee minder energie nodig om je huis op temperatuur te houden. Je kunt je vloer, muur, ramen en dak isoleren. Wat het beste is voor jouw woning hangt af van het bouwjaar, wat je al hebt gedaan en je wensen. Zorg wel voor een goede ventilatie. Lees hier het stappenplan voor jouw bouwjaar woning.

  Gemiddelde besparing hoekwoning van geen naar wel isolatie: € 2.400 per jaar. (Bron: milieucentraal)

Tip! Vergroen en vraag de subsidie klimaat aan

Samen met bewoners en bedrijven willen we onze gemeente beter beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom is er subsidie voor meer groen in de tuin en de opvang van regenwater.

Vraag de subsidie klimaat aan

Stappenplan verduurzamen woning

 • Stap 3

  Verwarmen

  Is je huis lekker ingepakt in die isolatiedeken? Dan kun je op lage temperaturen verwarmen. Vaak heb je daarvoor meer oppervlakte nodig en kiezen veel mensen voor vloerverwarming.
  Vloerverwarming kost zo’n € 30 tot € 45 per m2 (inclusief egaliseren vloer). Op jaarbasis bespaart dit zo’n 15% op je energieverbruik.
  Lees hier meer over alle verwarmingsopties.

 • Stap 4

  Aardgasvrij

  Nu je verwarming op lage temperatuur kan. Heb je minder energie nodig om die op te wekken. Dit doe je met een:

  Elektrische warmtepomp: In combinatie met zonnepanelen wek je dan zowel je elektriciteit als warmte duurzaam op. Koken doe je dan ook elektrisch, op een inductiekookplaat.

  Hybride warmtepomp: Combinatie van elektriciteit CV ketel bij erge kou. Ook hierbij kun je elektrisch koken, maar dat hoeft niet. De nodige elektriciteit wek je duurzaam op via zonnepanelen. Met groen gas ben je van het aardgas af.

  Kosten warmtepomp
  De kosten van de warmtepomp variëren van € 4.500 tot € 20.000 afhankelijk van het type en formaat. Dit is exclusief de ISDE subsidie van 30% die geldt vanaf 2 duurzame maatregelen.

  Lees hier meer warmtepompen.

  Tip! Kijk bij de plannen van de gemeente om te kijken of er in jouw wijk een warmtenet komt.

Warmtenet in jouw buurt?

Een warmtenet kun je vergelijken met een grote centrale CV-ketel in de wijk die de huizen verwarmt. Kijk bij de plannen van de gemeente om te kijken of er in jouw wijk een warmtenet komt.

Aardgasvrije plannen gemeente

Deze subsidies en leningen zijn er

Heb je niet genoeg spaargeld om je isolatiemaatregel te betalen of wil je dit liever achter de hand houden? Kijk dan op het RegionaalEnergieloket.nl welke subsidies er landelijk en lokaal beschikbaar zijn. Wil je kijken of je geld kunt lenen? Doe dan de leencheck op Energiebespaarlening.nl of check bij je hypotheekverstrekker wat de mogelijkheden zijn voor een extra hypotheek.

Subsidie overzicht