Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Gratis isolatie van uw huis

Meld u hier uiterlijk 1 juni 2023 aan voor gratis isolatie (U komt terecht op de website van het Regionaal Energieloket, met wie wij samen deze actie organiseren.)

De gemeente Groningen helpt huiseigenaren met een laag inkomen met het isoleren van het huis. De huizen van eerst 150 woningeigenaren krijgen gratis spouwmuurisolatie van de gemeente. Een goed geísoleerde woning heeft minder energie nodig om de woning te verwarmen. Zo bespaart u de komende jaren dus energie en geld.

Heeft u een brief ontvangen van de gemeente over deze actie? Dan kunt u zich via deze link aanmelden. Doe dit uiterlijk 1 juni 2023!

Heeft u vragen? Bekijk dan de veelgestelde vragen hieronder, of bel met Esther van de gemeente: 14050.

Of staat uw vraag hier misschien tussen?

Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen. Klik op met uw muis op een vraag en het antwoord verschijnt.

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn: je huis isoleren, helemaal gratis. Maar het is echt waar. Gemeente Groningen heeft subsidie beschikbaar om dit te kunnen doen. Met de actie wil ze haar inwoners helpen om de energierekening te verlagen.

Iedereen kan meedoen die:

- de brief over de actie heeft ontvangen;
- een laag inkomen heeft en de energietoeslag van de Rijksoverheid heeft ontvangen (120% van het minimuminkomen);
- in een huis met een energielabel van D of lager woont;
- een huis ‘grondgebonden’ heeft: met een voor- en/of achtertuin(tje);
- niet in een appartement woont;
- niet in het aardbevingsgebied woont.
- Ook als u een uitkering ontvangt of een bewindvoerder heeft, kunt u meedoen.

Verduurzamen is voor iedereen, vindt gemeente Groningen. Op duurzaamgroningen.nl kan iedereen in de gemeente terecht voor tips, acties en andere informatie om duurzamer te wonen. Voor inwoners met een lager inkomen heeft de gemeente:

De gemeente regelt isolatiebedrijven. U hoeft zelf geen aannemer te zoeken of offertes te vergelijken. U meldt zich aan voor de actie. Dan wacht u tot een isolatiebedrijf belt om een afspraak te maken.

Isoleren bespaart veel energie. Als een huis geïsoleerd wordt, gaat de energierekening met honderden euro’s per jaar omlaag. Ook de uitstoot van CO2 daalt. En dat is goed voor het klimaat.

De spouw is de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur van uw woning. Deze ruimte kan worden opgevuld met isolatiemateriaal. Zo kan kou minder snel binnenkomen. Uw huis blijft in de winter warmer en in de zomer koeler.

Dat verschilt per woning. Het isolatiebedrijf kijkt bij de eerste afspraak of uw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie en geeft advies over het materiaal.

Na uw aanmelding belt het isolatiebedrijf u op om een afspraak te maken.

Een betrouwbaar isolatiebedrijf doet de isolatie van uw huis. Dit bedrijf gebruikt goede apparatuur en de juiste instellingen van de machine. Wij verzoeken de isolatiebedrijven bij spouwmuurisolatie zoveel mogelijk EPS-parels en minerale wol te gebruiken. Deze materialen zijn niet giftig en u kunt gewoon in uw woning blijven tijdens het verwerken van het materiaal.

Spouwmuren isoleren kan in veel woningen. Over het algemeen in huizen die zijn gebouwd tussen 1930 en 1992. Oudere huizen hebben vaak geen spouw. Nieuwere huizen zijn vaak al goed geïsoleerd. Let op: in monumenten kan het niet. En ook niet in flats/bovenwoningen. Twijfelt u? Meld u zich vooral aan. Het isolatiebedrijf komt dan langs om te kijken wat bij u mogelijk is.

De gemeente kan u helpen, bij het aanmelden én daarna. Bel daarvoor Esther Siebring telefoonnummer 14050.

Alle huishoudens die kunnen meedoen, hebben een brief ontvangen van de gemeente. Deze brief is in eerste instantie verstuurd naar adressen die:

- de brief over de actie heeft ontvangen;
- een laag inkomen heeft en de energietoeslag van de Rijksoverheid heeft ontvangen (120% van het minimuminkomen);
- in een huis met een energielabel van D of lager woont;
- een huis ‘grondgebonden’ heeft: met een voor- en/of achtertuin(tje);
- niet in een appartement woont;
- niet in het aardbevingsgebied woont.

Heeft u zich aangemeld? Wacht dan tot het isolatiebedrijf u belt om een afspraak te maken. Dat gebeurt waarschijnlijk binnen 4 tot 5 weken na aanmelding. U hoeft niet zelf contact op te nemen met de gemeente of met isolatiebedrijven.

Het isolatiebedrijf bekijkt of er spouwmuurisolatie in de woning kan en welk materiaal het beste in uw spouwmuur past. Deze afspraak duurt 1 tot 2 uur. Bij deze afspraak moet u zelf thuis zijn. Zijn uw muren al geïsoleerd? Of is spouwmuurisolatie niet mogelijk? Dan kijkt de aannemer of isolatie kan onder uw vloer of in uw kruipruimte. Vervolgens krijgt u een offerte met daarop het voorstel. U zet uw handtekening voor akkoord.

Voordat er werkzaamheden in en rondom uw woning kunnen worden uitgevoerd, moet u akkoord geven dat de aannemer dit mag uitvoeren. Zonder toestemming mogen zij niet bezig met uw woning.

Nee, dit regelt de gemeente. Er zijn afspraken gemaakt met een aannemer. Die staat klaar om deze actie uit te voeren in de eerste helft van 2023.

Als uw spouwmuren al zijn geïsoleerd, kunt u zich alsnog aanmelden. Het isolatiebedrijf neemt contact op voor een huisbezoek. Hij of zij kijkt of isolatie mogelijk is onder uw vloer of op de bodem van uw kruipruimte. Zo ja, dan maakt u een tweede afspraak met de aannemer om de isolatie uit te voeren.

Nee, de overheid betaalt alleen de facturen die de isolatiebedrijven indienen, voor woningen die vooraf zijn aangemeld voor deze isolatie-actie. Wel kunt u zich aanmelden voor deze actie, om te kijken of een ander type isolatie mogelijk is in uw woning: vloerisolatie of bodemisolatie.

Nee, de gemeente heeft afspraken gemaakt met bepaalde isolatiebedrijven die tijd hebben gereserveerd voor deze actie. Als u op eigen initiatief zelf opdracht geeft aan een andere aannemer, zijn de kosten voor uw eigen rekening. Deze kunt u niet terugvragen bij de gemeente. Wel kunt u zich aanmelden voor deze actie, om te kijken of een ander type isolatie mogelijk is in uw woning: vloerisolatie of bodemisolatie. Als dat het geval is, regelt de gemeente de aannemer en betaalt zij ook de rekening.

Het isoleren van spouwmuren geeft het hoogste rendement. Door de muren lekt de meeste warmte weg (tot wel 20%). Muren isoleren levert snel een flinke besparing op van honderden euro’s per jaar. Het isoleren van de spouw is gemakkelijk te doen in één dag en vanaf de buitenkant van het huis. Als spouwmuurisolatie bij u al is gedaan of niet kan, dan kijken we of vloer- of bodemisolatie mogelijk is. Dakisolatie of het plaatsen van isolatieglas is niet mogelijk binnen deze actie.