
Duurzame Huizendag
Tijdens de Duurzame Huizendag op zaterdag 11 juni 2022 zie jij hoe jij duurzaam kan wonen en leven. Dat hoe klein je ook begint, je al snel groots eindigt. Laat je inspireren door anderen die je voor gingen.
Kom naar de Duurzame Huizendag
Voel het comfort van een goed geïsoleerd huis en vloerverwarming. Ervaar een warmtepomp in een aardgasvrij huis. Zie hoeveel zonnepanelen er nodig zijn voor je huis én elektrische auto. Wandel door een mooie tuin waar kleine beestjes zorgen voor balans en waar het regenwater goed weg kan. Ook kun je in een woning kijken die is aangesloten op het warmtenet van de gemeente en Warmtestad.
Ontvang tips en ervaringen van trotse bewoners in jouw buurt, die je graag meer vertellen over de kosten, de winst en de bedrijven met wie zij werkten.
Kortom: samen duurzaam doen is prachtig en daarnaast goed voor je portemonnee, comfort en de aarde. En het allerleukste? Je hoeft eens niet stiekem bij je buren te gluren.
De Duurzame Huizendag wordt je gratis aangeboden door Duurzaam Groningen en Grunneger Power.
De deelnemende woningen
Maak kennis met de bewoners, kijk waar jij meer over wilt weten en meld je aan!
Karel uit de Buitenhof | bouwjaar woning 2010-2019
Bijzonder warmtepomp, aardgasvrij wonen met een hoge isolatiewaarde van 5

Onze isolatie bestaat uit PS schuim en de isolatiewaarde (R waarde) van muren en dak is 5, ruim boven de norm. Hoe hoger het getal hoe meer geld en energie je bespaart. Ik ben het meest trots op onze bijzondere warmtepomp en de manier waarop wij deze hebben gecombineerd met de zon voor de verwarming en warm water.
Ralph uit de Buitenhof | bouwjaar woning 1990-1999
Zuinige CV-ketel en ventilatoren op de radiatoren. Nu bezig met de volgende stappen.

Tot nu toe hebben we de CV vervangen en CV water op 50 graden gezet, ventilatoren op radiator/convectorput (voorkomt koudeval) en een isolerende garagedeur geplaatst en we zijn nu bezig om een stappenplan voor ons type huis te maken om verder te verduurzamen. Daarvoor ga ik graag met de wijk in gesprek om te kijken wat er concreet nog te doen is met elkaar.
Diet en Wim uit Hoogkerk | bouwjaar woning 1910-1919
Goede isolatie, hybride warmtepomp, zonnepanelen en een energiemonitor

We zijn trots dat ons oude huis zo'n relatief laag energieverbruik heeft. Op het dak hebben we zonnepanelen. Door goede isolatie en een hybride warmtepomp verbruiken we weinig energie, dit volgens we dagelijks via een energiemonitor app.
We hebben ooit meegedaan aan het 'Smart grid pilot project PowerMatching City' voor het slim aansturen van energieverbruik. Is nu niet meer actief maar kan er wel over vertellen. We zijn ook trots op onze prachtige tuin met waterput en regentonnen, minimale bestrating en een eigen groentetuin.
Menco uit Thesinge | bouwjaar dorpshuis 1900-1909
Lichtdoorlatende zonnepanelen, hybride warmtepomp, vloerverwarming

Het dorpshuis is na de verbouw in 2007 goed geïsoleerd en heeft vloer- en luchtverwarming, aangestuurd door een CV en een hybride warmtepomp. Het meest trots ben ik op de zonnepanelen in de vorm van een lichtdoorlatende veranda.
Marinus uit Thesinge | bouwjaar woning 2000-2009
Isolatiemateriaal uit grotendeels natuurlijke materialen + actief en passief gebruik van de zon

We hebben met met grotendeels natuurlijke materialen geïsoleerd, opgebouwd met pavatex houtvezel platen, vlaswoldekens en leemstuc. We hebben een prettig leefklimaat en maken actief + passief gebruik van de zon. Begane grond vloer volledig gesloten tegen optrekkend vocht en gassen. (Kruipruimte wel geventileerd). Daklichtkoepel met drie laags glas. Met zonnepanelen wekken we onze electriciteit op en via de zonneboiler warm tapwater
Annemieke uit Beijum | bouwjaar woning 1980-1989
1000 liter regenwateropslag om de wc mee door te spoelen

We hebben 1000 liter regenwateropslag waar we onze wc mee doorspoelen. Het meest trots? Dat ben ik op mijn gedrag dat mijn huis duurzaam maakt.
Boris uit Beijum | bouwjaar woning 1970-1979
Zonnepanelen die scooter en auto van stroom voorzien. Klimaatvriendelijke tuin zonder tegels en met sedum.

Ik ben het meest trots op het vergroenen van de tuin en dat we elektrisch zijn gaan rijden. In de tuin hebben we de tegels eruit gehaald en hergebruikt. Ook ligt er sedum op ons platte dak en hebben we zonnepanelen die ook onze scooter en auto van stroom voorzien. Doordat onze tuin is ontwerpen door een architect sluit deze goed aan bij de omgeving.
Tim uit Beijum | bouwjaar woning 1970-1979
Vloerisolatie met thermokussens en goede afwatering in de tuin

Ik heb het glas beneden vervangen door HR++ glas en een deel van de vloer geïsoleerd met TonZon thermoskussens. Een ander deel was onbereikbaar door de vele leidingen. Dát merk je op een frisse dag! In onze tuin ben ik begonnen met een greppeltje graven die het regenwater opvangt. Het klimop langs de koude muren zorgt voor extra isolatie en voor zonnige zomerdagen is er een zonnescherm op het zuiden. Het meest trots ben ik op de regenton aan de achterkant!
Hans uit Lewenborg | bouwjaar woning 1980-1989
Groen dak

Margriet uit Lewenborg | bouwjaar woning 1990-1999
Gasloos wonen, warmte terugwin systeem, daktuin

We hebben 30 zonnepanelen en kunnen in de toekomst elektrisch rijden met eigen laadpaal. In de woonkamer is een WTW-systeem voor de ventilatie van kamer en keuken. Verder ben ik trots op onze daktuin en de tuin rondom de woning. En trots dat wij binnen een jaar de hele verbouwing en aanleg van de tuin hebben gerealiseerd.
Mathilde uit Selwerd | bouwjaar woning 1960-1969
Warmtenet woning

Hier zie je hoe de aansluiting op het warmtenet eruit ziet. Mathilde van Warmtestad geeft je graag meer uitleg.
Demowoning Patrimonium uit Selwerd | bouwjaar woning 1960-1969
Woning aangesloten op het warmtenet

“Wij zijn hard bezig al onze woningen en appartementen te verduurzamen. We laten In deze woning in Selwerd graag zien hoe wij dat doen." vertelt Ludo Kobes, Woningstichting Patrimonium:
De woning heeft HR++ glas, bijgevulde muurisolatie bijgevuld en voerisolatie wordt nog bijgevuld. Daarnaast is er C02 gestuurde mechanische ventilatie, want beter isoleren is ook beter ventileren .Er kan straks gekookt worden op inductie en de woning wordt binnenkort aangesloten op het warmtenet en is dan aardgasvrij. In deze woning is al een proef set van Warmtestad te zien.
Rik uit Paddepoel | bouwjaar woning 1960-1969
Goede isolatie: dak, vloer, dubbel glas; zonnepanelen; inductie kookplaat; hergebruik in de tuin

Ons huis is goed geïsoleerd. Zo hebben we dakisolatie (deels) binnen en buiten, tonzon vloer isolatie en overal dubbel glas. We zijn nog volop in ontwikkeling qua verduurzamen. Het meest trots ben ik op onze zonnepanelen, inductie kookplaat, hergebruikte tuin materialen, lokale en biologische planten onze moestuin en onze duurzame én diervriendelijke schuttingen.
Olivier uit Paddepoel | bouwjaar woning 1970-1979
Tegels uit de tuin en een groen dak

We hebben de tegels uit de tuin gehaald en een groen dak aangelegd. Dit zorgt voor meer biodiversiteit, een goede afwatering en het bindt fijnstof. Daar ben ik trots op.
Jeroen uit de Held | bouwjaar woning 1990-1999
Aardgasvrije woning

We verkoelen en verwarmen onze woning zonder aardgas en met een warmtepomp. We hebben goed geïsoleerde gevels, daken, vloeren, ramen en muren.
Richard uit Oosterpark | bouwjaar woning 2010-2019
Goede isolatie en groen dak

De woning is goed geïsoleerd en ik heb een groen dak op mijn schuur. Het meest trots ben ik op mijn lage energielasten
Hans uit het Noorderplantsoen | bouwjaar woning 1920-1929
Oude woning met voorzetwanden en kruipruimte isolatie

We zijn het meest trots op het vullen van de kruipruimte met 50 cm schuimbeton en de combinatie met vloerverwarming.
Paulien uit de Oosterpoort | bouwjaar woning 1930-1939
Zuinig stoken en wassen, compostbak en weinig afval

Eigenlijk ben ik het meest trots op dat ik al al jaren lang zuinig stook en was. Ik heb geen droogtrommel of afwasmachine en zet mijn spullen in de winter gewoon koel in de schuur. Nu ik compesteer heb ik weinig afval. Ook heb ik een geveltuintje en een heg i.p.v een schutting.
Anne uit de Oosterpoort | bouwjaar woning 1910-1919
Wormenbak, waterton voor planten en wc, zonnepanelen

Ik woon in een huurwoning en heb een wormenbak en een waterton. Het water uit die ton gebruik ik voor planten en de wc. Ook heb ik zonnepanelen op mijn dak. Het meest trots ben ik op mijn wormenbak en mijn spaarzaamheid met energie, water en voedsel.
Annemiek uit de Oosterpoort | bouwjaar woning 1990-1999
Hybride warmtepomp, zonnepanelen en zonnecollectoren

We hebben een hybride warmtepomp, 14 zonnepanelen en zonnecollectoren. Deze collectoren verwarmen ons water. Ook hebben we een groen dak en een regenton
Ynskje uit de Oosterpoort | bouwjaar woning 1930 - 1939
Huren en aardgasvrij wonen, pelletkachel, inductie koken

Op mijn initiatief is dit huurhuisje sinds juni 2016 aardgasvrij. Ik heb op eigen kosten de gaskachel, de geiser en het gasfornuis vervangen door een alleenstaande pelletkachel, elektrische boiler en een inductietoestel. Maatregelen zijn vooral geschikt voor eigenaren van kleine panden met verouderde installaties.
Marian uit Klein Martijn | bouwjaar woning 1990-1999
Infrarood verwarming en maakt gebruik van zonnepanelen uit de buurt

We doen mee aan het postcoderoosproject (nu SCE) van de Zonneweide in Glimmen. Zo kunnen we gebruik maken van zonne-energie zonder dat de panelen op ons dak liggen. Ook hebben we infraroodverwarming in huis en een groen dak op de garage.
Elizabeth uit de Wijert | bouwjaar woning 2000-2009
32 zonnepanelen dekken het volledige verbruik

We hebben 32 zonnepanelen die ons volledige verbruik dekken inclusief de warmtepomp. Ook heeft het huis een WarmteTerugwinUnit. We willen onze tuin nog klimaatbestendig maken. Er liggen plannen om regenwater op te gaan vangen met een zak in de kruipruimte, maar die is nog niet geïnstalleerd.
Menno uit Haren | bouwjaar woning 1980-1989
Goede isolatie, voorzetramen, oprit die C02 opneemt, 59 zonnepanelen, zonneboiler, pellet kachel

Onze woning is goed geïsoleerd, ook hebben we voorzetramen. We verwarmen via een pellet cv kachel en een zonneboiler. Ook hebben we 55 zonnepanelen, een groen dak en een tuin met vijver en regentonnen. We zijn het meest trots op onze Olivijn oprit, deze neemt C02 op
Jacob uit Haren | bouwjaar woning 1960-1969
Goede isolatie (spouw, vloer, HR+++ glas), vloerverwarming, elektrische auto, zonnepanelen

We hebben een geïsoleerde spouw + vloer van schuimbeton met vloerverwarming, beglazing grotendeels HR++, deels triple. Zonnepanelen en een elektrische auto. Ook hebben we een paar grindputten aan laten leggen en een soort wadi waar alle water heen loopt. We zijn trots op dat onze jaren 60 woning zo’n groen label heeft gekregen
Herbert uit Glimmen | bouwjaar woning na 2019
Drie warmtebronnen en vloerverwarming

We wonen in een nieuwbouw woning en hebben 3 warmtebronnen waaronder de zonneboiler, de cv en de houtvergasser. Onze zonneboiler stuurt de vloerverwarming aan.
Je kunt per huis je voorkeurstijd opgeven. Wij houden hier rekening mee in de uiteindelijke planning. Je krijgt uiterlijk woensdag 8 juni de definitieve planning toegestuurd. Kun je niet? Mail ons dan op info@duurzaamgroningen.nl
Duurzame Huizendag
Van: 11 juni 2022 - 13:00
Tot: 11 juni 2022 - 17:00