Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 18 september 2022

Tip voor de herfst: stenen eruit, groen erin!

Vervang stenen in je tuin door groen en doe zo mee met het NK Tegelwippen. Je kunt er ook nog subsidie voor krijgen! Van groen word je gelukkig en het brengt verkoeling. Dat hebben we gemerkt deze zomer. Bovendien is de herfst de beste periode om groen te planten en gras in te zaaien.

Er zijn dit jaar al zo’n 36.000 tegels in de gemeente Groningen gewipt. Een mooi aantal, maar dat zijn er ruim 10.000 minder dan in 2021, waarmee Groningen voorlopig op de vierde plaats in Nederland staat. Kunnen we nog een eindsprint maken?

Koel plekje
2022 was een van de warmste, zonnigste en droogste zomers sinds het begin van de metingen. Was het in de afgelopen zomerperiode zelfs in je tuin niet meer aangenaam door de hitte? Een eenvoudige tip om van je tuin een koel plekje te maken: haal tegels en stenen eruit. Tegels zorgen ervoor dat je tuin tijdens warme dagen nog warmer wordt. Wellicht heb je verschil gemerkt als je op een zonnige zomerdag je blote voeten hebt gebrand aan de hete tegels en daarna verkoeling vond op het aangename gras.

Tegelstand
Weghalen dus die tegels en vervang ze door gras, bloemperken, bomen, struiken en/of geveltuinen. Vergeet de gewipte tegels niet aan te melden op www.nk-tegelwippen.nl inclusief een foto van het resultaat als bewijsmateriaal. Deze tegels worden dan automatisch meegeteld in de tegelstand. Zo stijgen we in het klassement èn maken we samen de gemeente Groningen meer klimaatbestendig. Het NK Tegelwippen loopt tot 31 oktober 2022.

Subsidie
Als je meer dan 20 m2 verharding vervangt door groen, dan kun je aanspraak maken op subsidie. Vraag deze subsidie aanvragen via dit formulier: https://gemeente.groningen.nl/file/aanvraag-subsidie-klimaatmaatregelen.

18 september 2022 Klimaatsubsidie voor onder andere bomen en groene muren nog beschikbaar 18 september 2022 25% korting op artikelen voor meer biodiversiteit 9 september 2022 Junior Energiecoach weer van start. Doe gratis mee! 2 juni 2022 Ontvang € 17,50 korting op een regenton Duurzaam groningen knus 24 mei 2022 Ontvang € 50,- aan energiebesparende producten 24 mei 2022 Boek een gratis energiecoach 4 mei 2022 Inkoopactie glas, isolatie en zonnepanelen