Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Elly Bernard 31 oktober 2023

Natuurvriendelijk isoleren; wat is dat?

Isoleren? Dan eerst even controleren!

Vanuit de Wet natuurbescherming zijn we verplicht om de Nederlandse planten- en diersoorten te beschermen. Dat betekent dat je de natuur niet mag beschadigen of beschermde dieren mag doden. Tegelijkertijd willen veel inwoners graag verduurzamen door bijvoorbeeld te isoleren. Bij isolatiewerkzaamheden bestaat echter de kans dat aanwezige dieren, zoals de huismuis, gierzwaluw en vleermuis, in gevaar worden gebracht. Daarom moet eerst een ecologisch onderzoek plaatsvinden. Op dit moment moet je dit onderzoek zelf aanvragen, voordat je met de werkzaamheden begint. Ook heb je een vergunning of ontheffing nodig.

Dat betekent dat je deze winter niet met iedere maatregel kan starten. Verduurzamingsmaatregelen waar je wel mee aan de slag kunt zonder dat er ecologisch onderzoek nodig is, zijn:

- Isolatie binnenmuur
- Bodem- en vloerisolatie
- Vervanging glas (niet het kozijn)

Voor de overige maatregelen kun je contact opnemen met natuurbeschermingswet@provinciegroningen.nl.

Nieuw beleid voor natuurvriendelijk isoleren in de maak
De provincie werkt op dit moment aan nieuw beleid voor natuurvriendelijk isoleren. Daarbij wordt onderzocht of er een vrijstelling kan worden gegeven voor bepaalde werkzaamheden. Zodat je niet langer zelf een ecologisch onderzoek en een ontheffing hoeft aan te vragen. Ook betaal je dan zelf niet de kosten hiervoor. Bovendien kun je in dat geval de isolatiemaatregelen op een natuurvriendelijke manier laten uitvoeren. Begin 2024 is hier waarschijnlijk meer duidelijkheid over. Als dat het geval is dan delen wij dat ook op onze website.

Wil je op dit moment isolatiemaatregelen uitvoeren? Neem dan contact op met: natuurbeschermingswet@provinciegroningen.nl. Bekijk hier de informatie en voorwaarden.

4 december 2023 Johan de Wittstraat groener dan groen 1 december 2023 Bomengroep Grote Markt nu helemaal compleet 27 november 2023 Voor de echte mini-masterchefs 27 november 2023 De toekomst van voedsel: wat ligt er op ons bord? 21 november 2023 Duurzame Dinsdag #6 16 november 2023 Proef met waterdoorlatende bestrating voor bomen Kobaltstraat 15 november 2023 Basisschoolleerlingen planten eerste bomen klimaatbos bij Roodehaan 13 november 2023 Nieuw: videoserie Bomen over Bomen 13 november 2023 B&W willen eigenaren grote percelen zelf regenwater laten opvangen 8 november 2023 De vergroende Nieuwe Sint Jansstraat zaterdag op tv 6 november 2023 Eerste boom van bomengroep Grote Markt geplant 31 oktober 2023 Gemeente ziet vraag naar autodelen groeien en helpt bewoners