Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 24 januari 2023

‘Maai mei niet’: meer bloemen en insecten

De gemeente Groningen is vorig jaar gestart met ‘Maai mei niet’ en de proef ‘meer verschillende planten en dieren in het gras’. Wat blijkt, niet geheel verrassend? Op plekken waar in de maand mei minder gemaaid werd, bloeien meer bloemen en komen meer verschillende planten en dieren voor, dan op plekken waar vaker gemaaid werd. Hoe meer bloemen, hoe meer nectar voor bijen en andere insecten.

Bewoners en ook medewerkers van de gemeente moeten soms wennen aan een andere manier van maaien. Wethouder Mirjam Wijnja: “Het blijft belangrijk om veel aandacht besteden aan waarom we wel en waarom we niet maaien. Op heel veel plekken gaat het goed, maar soms wordt er gemaaid waar het niet de bedoeling was. Het gebeurt soms ook dat in mei juist wél gemaaid wordt. Dan gaan we beter uitleggen waarom we dat doen. Dat is een belangrijk punt van aandacht dit jaar." Lees hier meer over op de gemeentelijke pagina met B&W besluiten.

Maai zelf ook niet in mei

Wat kun je zelf doen om meer bloemen in het gras te krijgen? Simpel, doe ook mee aan ‘Maai mei niet’. Niet alleen overheden sluiten zich aan bij de actie, ook particulieren kunnen bijdragen aan het versterken van de biodiversiteit. Lees op de website van ‘Maai mei niet’ hoe je je gazon kunt omtoveren tot een bijenparadijs.

4 december 2023 Johan de Wittstraat groener dan groen 1 december 2023 Bomengroep Grote Markt nu helemaal compleet 27 november 2023 Voor de echte mini-masterchefs 27 november 2023 De toekomst van voedsel: wat ligt er op ons bord? 21 november 2023 Duurzame Dinsdag #6 16 november 2023 Proef met waterdoorlatende bestrating voor bomen Kobaltstraat 15 november 2023 Basisschoolleerlingen planten eerste bomen klimaatbos bij Roodehaan 13 november 2023 Nieuw: videoserie Bomen over Bomen 13 november 2023 B&W willen eigenaren grote percelen zelf regenwater laten opvangen 8 november 2023 De vergroende Nieuwe Sint Jansstraat zaterdag op tv 6 november 2023 Eerste boom van bomengroep Grote Markt geplant 31 oktober 2023 Gemeente ziet vraag naar autodelen groeien en helpt bewoners