Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 24 januari 2023

‘Maai mei niet’: meer bloemen en insecten

De gemeente Groningen is vorig jaar gestart met ‘Maai mei niet’ en de proef ‘meer verschillende planten en dieren in het gras’. Wat blijkt, niet geheel verrassend? Op plekken waar in de maand mei minder gemaaid werd, bloeien meer bloemen en komen meer verschillende planten en dieren voor, dan op plekken waar vaker gemaaid werd. Hoe meer bloemen, hoe meer nectar voor bijen en andere insecten.

Bewoners en ook medewerkers van de gemeente moeten soms wennen aan een andere manier van maaien. Wethouder Mirjam Wijnja: “Het blijft belangrijk om veel aandacht besteden aan waarom we wel en waarom we niet maaien. Op heel veel plekken gaat het goed, maar soms wordt er gemaaid waar het niet de bedoeling was. Het gebeurt soms ook dat in mei juist wél gemaaid wordt. Dan gaan we beter uitleggen waarom we dat doen. Dat is een belangrijk punt van aandacht dit jaar." Lees hier meer over op de gemeentelijke pagina met B&W besluiten.

Maai zelf ook niet in mei

Wat kun je zelf doen om meer bloemen in het gras te krijgen? Simpel, doe ook mee aan ‘Maai mei niet’. Niet alleen overheden sluiten zich aan bij de actie, ook particulieren kunnen bijdragen aan het versterken van de biodiversiteit. Lees op de website van ‘Maai mei niet’ hoe je je gazon kunt omtoveren tot een bijenparadijs.

6 juni 2023 Subsidie voor verkoelend groen dak 6 juni 2023 Wat merk jij van het veranderende klimaat? Laat het ons weten! 2 juni 2023 Groningen bouwt langste ongemaaide grasmat van Nederland 30 mei 2023 Eddy houdt zijn hoofd koel in de zomer met zijn groene tuintje in Binnenstad-Oost 8 mei 2023 Gratis Tegeltaxi haalt weer gewipte tegels op 24 april 2023 Doe mee met een gratis kookworkshop in jouw buurt 21 april 2023 Maai Mei Niet en maak kans op een tuinstoel 20 april 2023 Stuur jouw groenproject in voor de Steenbreektrofee 11 april 2023 Buurt knapt parkje de Feithhof op 30 maart 2023 West-Indische buurt: nieuwe riolering en meer divers groen 30 maart 2023 Groningers besparen deze winter massaal op energie 22 maart 2023 Leerlingen planten eigen tiny forest in Vinkhuizen