Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 24 januari 2023

‘Maai mei niet’: meer bloemen en insecten

De gemeente Groningen is vorig jaar gestart met ‘Maai mei niet’ en de proef ‘meer verschillende planten en dieren in het gras’. Wat blijkt, niet geheel verrassend? Op plekken waar in de maand mei minder gemaaid werd, bloeien meer bloemen en komen meer verschillende planten en dieren voor, dan op plekken waar vaker gemaaid werd. Hoe meer bloemen, hoe meer nectar voor bijen en andere insecten.

Bewoners en ook medewerkers van de gemeente moeten soms wennen aan een andere manier van maaien. Wethouder Mirjam Wijnja: “Het blijft belangrijk om veel aandacht besteden aan waarom we wel en waarom we niet maaien. Op heel veel plekken gaat het goed, maar soms wordt er gemaaid waar het niet de bedoeling was. Het gebeurt soms ook dat in mei juist wél gemaaid wordt. Dan gaan we beter uitleggen waarom we dat doen. Dat is een belangrijk punt van aandacht dit jaar." Lees hier meer over op de gemeentelijke pagina met B&W besluiten.

Maai zelf ook niet in mei

Wat kun je zelf doen om meer bloemen in het gras te krijgen? Simpel, doe ook mee aan ‘Maai mei niet’. Niet alleen overheden sluiten zich aan bij de actie, ook particulieren kunnen bijdragen aan het versterken van de biodiversiteit. Lees op de website van ‘Maai mei niet’ hoe je je gazon kunt omtoveren tot een bijenparadijs.

24 januari 2023 Regentonactie een succes, in april vervolg 24 januari 2023 Geef jouw huis op voor de Groninger Duurzame Huizendag 2023 20 december 2022 Afvalwijzer 2023 staat klaar 5 december 2022 Kortingsactie voor meer biodiversiteit 30 november 2022 Verticaal vergroenen in de Oosterpoort 28 november 2022 Forse korting op jonge boompjes 28 november 2022 Fusili feest voor winnaars Schoolkantine Challenge 23 november 2022 Dit jaar veel tegels gewipt in Groningen, doe je ook mee? 11 november 2022 Prijsplafond op energie voor alle huishoudens en kleinverbruikers 10 november 2022 Voor iedere tuin een boom 7 november 2022 Samen Koken in Groningen: Simpel, Lekker en Makkelijk 1 november 2022 Vrijwilligers maken Hoogkerk groener