Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Actief

Vraag gratis een geveltuin aan

Heb je geen voortuin, maar wil je wel groen aan je huis en in je straat? Vraag dan een geveltuintje aan. Dat kan nu weer!

Niet iedereen heeft een voortuin. Sommige mensen hebben alleen een grijze stoep voor huis. Wil je hier juist meer groen? Vraag dan een geveltuintje bij de gemeente aan. Dat kan gratis. Gevelgroen zorgt voor schaduw op de muur van het huis en zo voor verkoeling op hete zomerdagen. De planten nemen water op en helpen wateroverlast te voorkomen. De planten zijn ook goed voor insecten en vogels en groen aan je huis maakt de straat veel mooier! Aanvragen kan via de website van de gemeente Groningen.

Stappenplan
De gemeente Groningen legt de geveltuin aan. Een aantal stenen of tegels langs de muur worden vervangen voor verse aarde. Hierbij wordt ervoor gezorgd dat er voldoende loopruimte op de stoep overblijft. Plant vervolgens zelf een paar klimplanten, stokrozen, klimrozen, zonnebloemen of andere planten en klaar is je groene geveltuin. Zet er geen exoten in. Een stappenplan voor de aanleg van een groene gevel of geveltuin vind je op de website van Milieu Centraal. Het onderhoud aan de planten in de geveltuin doe je daarna zelf.

Gevelgroen menukaart

Er zijn 2 vormen van geveltuintje. De horizontale voor de gevel waarbij een mix aan planten, zoals struiken, bloemen en klimmers, de grond ingaan. Dit is een populair geveltuintje die je op veel plekken ziet. Vaak is dit geveltuintje klein, minder dan 2,5 m2. Daarnaast zijn er allerlei vormen van verticaal gevelgroen waarbij verwijdering van stoep of straattegels minimaal is. Deze vormen staan in de ‘Gevelgroen menukaart’ (pdf, 4.131 kb). Vaak gaat het om een constructie voor en langs de gevel, zoals staaldraden of een cassettewand. Deze geveltuinen zijn vaak veel groter dan 2,5 m2.

Geveltuin met bijenhotel
Geveltuin met bijenhotel


Wist je dat?

Er zijn in totaal 3385 geveltuintjes in de gemeente aangelegd.

Vraag gratis een geveltuin aan

Vanaf 24 januari 2023
Tot en met 31 december 2023